Vertegenwoordigers van mantelzorgers luiden de noodklok over de omstreden parkeerapp van de gemeente Utrecht. Zij zien dat ouderen en andere kwetsbare Utrechters veel minder bezoek krijgen en dat ze lijden onder eenzaamheid. Dat werd op 14 januari duidelijk tijdens een Raadsinformatiebijeenkomst (RIB) van de gemeenteraad.
De zaal zit bomvol, in alle haast moeten er nog stoelen bijgezet worden, als de voorzitter de informatieavond wil starten. Een groep van circa veertig mantelzorgers komt demonstratief naar de RIB. Zij zien dat de mensen waar ze voor zorgen vereenzamen, of ze merken zelf dat kinderen en kleinkinderen minder op bezoek komen. “Het parkeren is veel te duur geworden”, laat één van hen via een tolk weten.
Ruim een jaar geleden voerde de gemeente Utrecht een soort app in waarmee inwoners hun bezoek korting kunnen geven als er betaald parkeren geldt in dat gebied. De app – feitelijk geen app is, maar een webpagina – kwam direct onder vuur te liggen. Het gebruik is veel te ingewikkeld, vinden gebruikers. De gemeenteraad vindt dat inmiddels ook. Dat de bewoner de parkeerkosten moet betalen en dan eventueel terug moet vragen aan het bezoek is een ander punt van kritiek.
De app kwam toenmalig wethouder Lot van Hooijdonk op veel kritiek te staan, de oppositie diende zelfs een motie van wantrouwen in. Van Hooijdonk beloofde destijds beterschap, maar tot nu toe blijft dit uit, tot chagrijn van U op Leeftijd, een belangenvereniging voor ouderen.
Ambtenaren vervangen
Directeur Yvon Hoogendijk van U op Leeftijd verzucht tijdens de RIB dat ze opnieuw aandacht moet vragen voor de situatie. “Helaas zitten we hier nu weer.” Ze beschrijft dat ze in het eerste halfjaar van 2024 goed contact had met de gemeente, maar dat toen plotseling het hele ambtelijk team werd vervangen. De nieuwe ploeg wist niets van gemaakte afspraken.
Volgens Hoogendijk is de parkeerapp in strijd met het digitale inclusiebeleid van de gemeente, omdat ouderen er niet mee overweg kunnen en zo buiten de maatschappij worden geplaatst. Ook constateert ze dat de eenzaamheid onder ouderen flink is toegenomen. Dat wordt bevestigd door een wijkverpleegkundige van Kleurrijk Zorg, die eveneens aan het gesprek deelneemt.
Ook het gemeentelijk ombudsloket stelt vast dat er veel klachten van mensen komen die door de parkeerapp veel minder bezoek krijgen en zich dus eenzaam voelen. Hoogendijk ziet dat er het afgelopen half jaar niets gebeurd is. “Na juni 2024 is het positieve gevoel verdwenen. Er is nu alleen nog frustratie en wanhoop.”
Ook het gemeentelijk ombudsloket stelt vast dat er veel klachten van mensen komen die door de parkeerapp veel minder bezoek krijgen en zich dus eenzaam voelen. Hoogendijk ziet dat er het afgelopen half jaar niets gebeurd is. “Na juni 2024 is het positieve gevoel verdwenen. Er is nu alleen nog frustratie en wanhoop.”
Habiba Chrifi-Hammoudi van Mantelzorg Utrecht is net zo negatief over de ontwikkeling. Zij pleit ervoor dat mantelzorgers in de toekomst gratis mogen parkeren. Zij denkt dat door het afgenomen bezoek de druk op de huisarts en de wijkverpleging enorm is toegenomen. Utrecht zadelt zichzelf dus op met veel meer kosten. Ook hekelt zij dat bewoners moeten betalen voor het parkeren van hun bezoek: “Bewoners moeten het nu voorschieten, wat leidt tot gênante toestanden.”
De raadsleden hoorden de gesprekken aan, donderdag gaan ze onderling vergaderen over de parkeerapp in een commissievergadering. Kersvers wethouder Senna Maatoug zal dan reageren op de kritiek.
Bron: RTV Utrecht, 14 januari 2025, Marc van Rossum du Chattel
Deel dit bericht: