De gemeente Utrecht heeft het voornemen de Regeling Tegemoetkoming Zorgkosten af te schaffen. Bovendien is er onzekerheid over de U-polis, een zorgverzekering voor minima. En minder studenten met een beperking krijgen kans op individuele studietoeslag. Het effect van de maatregelen voor alleenstaanden met een beperking of chronische ziekte (tot 125% van het sociaal minimum): zij komen structureel € 42,- per maand tekort!

Het Solgu maakt zich grote zorgen over de gevolgen hiervan. Uit onderzoek blijkt dat mensen zorg kunnen gaan vermijden of uitstellen. En als zij dan toch de extra zorgkosten gaan betalen, is dit een te grote hap uit het minimuminkomen. Daarnaast wordt de kans groter dat studenten met een beperking voortijdig hun studie afbreken. Dit is nog afgezien van de onduidelijke informatie over wat wel en niet vergoed wordt.

Utrecht mensenrechtenstad?
Utrecht liep voorop met de invoering van het VN-verdrag (gelijke rechten voor mensen met een beperking). Dit is verplicht sinds 2016 voor alle Nederlandse gemeenten, Utrecht maakte al in 2007 een start hiermee. Met de nieuwe nota bestaanszekerheid ziet het ernaar uit dat de situatie van mensen met een beperking ernstig verslechtert.
Bron: Solgu

Deel dit bericht: