Maarten van Ooijen heeft donderdagavond afscheid genomen van zijn functie als wethouder en van de Utrechtse gemeenteraad. Van Ooijen is vorige week beëdigd als staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en gaat zich bezighouden met onder meer jeugdzorg en preventie. Rachel Streefland vervangt Van Ooijen als wethouder in Utrecht.

Van Ooijen werd tijdens de gemeenteraadsvergadering donderdag nog één keer in het zonnetje gezet. “We hebben je leren kennen als een raadslid, maar ook als een wethouder die altijd rotsvast achter zijn overtuigingen staat”, zei burgemeester Sharon Dijksma over Van Ooijen. “Je neemt het altijd op voor mensen die het niet makkelijk hebben. Dat heb je als raadslid gedaan, je hebt het als wethouder gedaan en je doet het gewoon als Maarten. (…) Ik denk dat het geen toeval is dat jij jouw voornaam deelt met onze patroonheilige, de man die de medemenselijkheid mede heeft uitgevonden (…)”

Dankwoord

Dijksma overhandigde Van Ooijen vervolgens de raadspenning en hij kreeg een cartoon van zichzelf met de Domtoren cadeau. Van Ooijen nam nog eenmaal in de Utrechtse gemeenteraad het woord. “Vanavond debatteren we niet over een plan, verordening of raadsbesluit, maar toch krijgt u zelfs op deze avond een betoog van mij door de strot geduwd. (…)”, begon hij. Vervolgens bedankte hij de wethouders en burgemeester, de ChristenUnie-fractie, zijn ondersteuningsteam, de griffier en alle andere medewerkers op het stadhuis. “Tegen allen zou ik willen zeggen: jullie dienstbaarheid aan de democratie verdient grote lof.” Als ‘absolute afsluiter’ zei Van Ooijen: “En mag ik dan toch een groot mens, en voor mij zelfs meer dan dat, parafraseren: hou van elkaar en van de stad, net zoveel als van jezelf.”

Rachel Streefland

Rachel Streefland is donderdagavond beëdigd als wethouder. Zij vervangt Maarten van Ooijen en wordt binnen het college verantwoordelijk voor de portefeuilles Welzijn, Asiel en Integratie, Sport en de wijk Vleuten-De Meern.

Bron: De Utrechtse Internet Courant, 21/01/2022

Deel dit bericht: