Inwoners en bezoekers van Utrecht met een gehandicaptenparkeerkaart hebben vanaf de zomer een parkeervergunning nodig. Daarmee kunnen zij gratis blijven parkeren in Utrechtse wijken waar betaald parkeren geldt. Alleen het hebben van een Europese gehandicaptenkaart is niet meer voldoende. Overbodig wordt de kaart echter niet.

Automobilisten met een Europese gehandicaptenkaart mogen nu nog, met de kaart achter de vooruit, gratis staan op parkeerplaatsen waar betaald parkeren geldt. Dit is straks niet meer zo. Inwoners en bezoekers met een functiebeperking moeten een parkeervergunning aanvragen waarmee ze gratis kunnen parkeren.

Utrecht krijgt hiermee hetzelfde parkeersysteem als Amsterdam. Het systeem met de vergunning wordt onder andere ingevoerd om fraude tegen te gaan. Samen met andere gemeenten werkt Utrecht aan een landelijk systeem, zodat het makkelijker wordt voor mensen met een functiebeperking om overal te parkeren.

Verschillende gemeenten hebben nu nog verschillende regels. Vooral voor bezoekers van een stad is dit lastig, zij moeten namelijk eerst de lokale regels doorgronden en ook mogelijke een parkeervergunning aanvragen. Ook kan het meerdere dagen duren voordat de vergunning dan wordt toegewezen. In Utrecht gaat dit voor bezoekers maximaal twee werkdagen duren.

Hoe werkt het in Utrecht straks?

De scanauto van de gemeente ziet aan de hand van het kenteken dat een parkeervergunning voor gehandicapten aanwezig is. Deze vergunning krijgen bewoners van Utrecht standaard als ze een kaart krijgen.

Bezoekers moeten de vergunning aanvragen, daar kunnen twee dagen overheen gaan. Vanaf de invoering van de nieuwe regel op 1 juni is het niet meer voldoende om een gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit te leggen.

De gratis parkeervergunning voor mensen met een functiebeperking is niet geldig in parkeergarages en op plekken die zijn gereserveerd voor andere vergunninghouders.

Mensen met een fysieke gehandicaptenparkeerkaart kunnen ook gratis parkeren op één van de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in Utrecht waar het niet betaald parkeren is. Omdat deze plekken niet door de scanauto worden gecontroleerd, moeten zij hier wel hun gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit leggen. Overbodig wordt de fysieke kaart, naast de digitale parkeervergunning, dus niet.

Bron: DUIC (De Utrechtste Courant): 04-03-2020

Deel dit bericht: